Gulai ikan Tongkol (Nasi Dagang) by Chef Zaidah
Cooking with Chef Zaidah Lady Zai Cooking with Chef Zaidah Lady Zai
58.4K subscribers
41,363 views
798

 Published On Dec 11, 2020

#GulaiikanTongkol #ChefZaidah #ladyzai

1 ekor ikan tongkol
4 sudu besar cili giling
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 inci halia
1 inci lengkuas dititik
4 keping asam keping
1-2 sudu besar gula merah
250 ml santan
1 sudu teh serbuk kunyit
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Buah belimbing
Cili padi
Telur rebus
Garam dan serbuk perasa


1. Ikan dibersihkan dan dipotong.
2. Kemudian rebus ikan dengan garam dan asam keping dan simpan semalaman.
3. Panaskan minyak, tumis bahan kisar, bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.
4. Masukkan rempah dan kacau sebentar.
5. Masukkan santan, gula merah, asam keping , serbuk perasa secukupnya.
6. Apabila mendidih masukkan ikan , belimbing dan cili padi.
7. Hidang bersama nasi dagang.

show more

Share/Embed