Published On Sep 19, 2024
#food #foodie #kualalumpur #pizza #cooking #indonesia #lrt #malaysia #upsi
 5-6 orang
đźRebusan Ayam:(untuk masak nasi dan sup)
3 whole leg
1 biji bawang besar(potong wedges)
1 biji tomato(potong wedges)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil biji ketumbar
1 sudu kecil biji lada hitam
3 buah pelaga
1 kiub pati ayam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil rempah kurma
2 sudu makan minyak
1 sudu kecil garam
6 cawan air
đźPerapan Ayam:
2 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar serbuk kari
1 1/2 sudu besar sos tiram
Garam
1 sudu kecil gula
2 sudu makan minyak
đźNasi Arab:
2 cawan beras basmathi (rendam 30 minit)
2 sudu makan minyak sapi
4 cawan air rebusan ayam
1 biji bawang besar(hiris)
1 inci halia(hiris)
1Â kayu manis, 1Â bunga lawang
Pewarna kuning
Daun ketumbar(hiris
Sup(lebihan air r
S
Cara Memasak
1
đźRebusan Ayam:
-Satukan semua bahan ke dalam periuk. Rebus sampai ayam masak.
-Air rebusan tu untuk masak nasi (4 cawan air) dan selebihnya untuk sup
2
đźPerapan Ayam:
-Perap ayam yg dah direbus tadi dengan bahan perapan.
-Bakar selama 15 minit 150° api atas sahaja.
-Bila ayam dah agak kering..sapu dengan bahan perapan tadi dan sambung bakar sekejap.
(Kalau taknak ayam bakar..boleh masak sekali dalam nasi)
Tips: jangan bakar ayam sampai kering sangat nanti liat dan tak juicy.
3
đźNasi Arab:
-Rendam beras 30 minit dan tos.
-Cairkan minyak sapi..tumis bawang besar, halia, kayu manis dan bunga lawang sampai garing.
-Masukkan beras..tumis sampai kering.
4
Pindahkan beras dalam periuk nasi. Masukkan 4 cawan air rebusan ayam dan masak nasi macam biasa.
-Bila nasi dah masak..titikkan pewarna kuning banyak tempat dan tabur daun ketumbar.
-Nak makan nanti baru kacau okay supaya warna tu elok meresap ke nasiđ
5
Bila semua dah siap..boleh lah dihidang bersama salatoh, salsa, sup dan ayam bakarđ