RENDANG AYAM HIJAU | GREEN CHICKEN RENDANG | JUADAH RAYA | EID CUISINE
Tekak Diva Studio Tekak Diva Studio
21.2K subscribers
29,016 views
422

 Published On May 28, 2020

Selamat Menyambut Hari Lebaran untuk semua.
Semoga dengan Normal Baru ini, tetap menjadikan Eid kita lebih bermakna dari sebelumnya.

Okay, kali ni TD akan kongsikan resepi Rendang Ayam Hijau, sebab Rendang hijau ni memang favourite TD. Kalau Rendang biasa, TD tak berapa gemar.

Macam mana rasa Rendang ni? Rasanya, pedas dan manis. Memang layan sangat kalau dimakan dengan ketupat, lemang ataupun nasi panas.
Untuk anda yang belum cuba lagi tu, TD yakin mesti you all akan jatuh cinta dengan Rendang ni.

Selamat mencuba!


// BAHASA MELAYU

BAHAN KISAR:
2 cawan Cili Padi Hijau
2 inci Kunyit
5 hiris Lengkuas
3 batang Serai saiz besar
2 Bawang Besar

BAHAN- BAHAN LAIN:
1½ ekor Ayam | Dipotong
2 sudu teh Garam
2 Asam Keping
370 ml @ 1½ kotak kecil Santan
1 keping Gula Melaka
2 sudu besar Kerisik
2 helai Daun Kunyit
Minyak Masak untuk menumis



// ENGLISH

BLEND INGREDIENTS:
2 cup Green Bird’s Eye Chili
2 inch Turmeric
5 slices of Galangal
3 big size of Lemongrass
2 Red Onion

OTHER INGREDIENTS:
1½ whole Chicken | cut
Salt to taste
2 Tamarind slices
370 ml Coconut Oil
1 slice of Palm Sugar
2 tbsp Grated & toasted Coconut paste
2 Turmeric Leaves, sliced
Cooking oil for sauté


#rendang #rendangayam #rendanghijau #juadahraya #eidcuisine #tekakdiva


Credit Music: MINANGA by G2nT Art Space
   • Minang Instrumental Music " MINANGA "...  

VISIT US ON SOCIAL MEDIA:
Instagram:   / tekak_diva  
Facebook:   / tekakdivastudio  

show more

Share/Embed