Resipi Nasi Butter Udang | ERA
Era Foods MY Era Foods MY
2.4K subscribers
194 views
3

 Published On May 12, 2023

Sabtu ni ada yang nak buat open house? Dah ada menu ke tu, kalau masih mencari, haa jom cuba Resipi Nasi Butter Udang ni. Mesti tetamu kagum tau dengan resepi ni 😄

Bahan-bahan:
1 kg udang harimau sedang
1 paket sup bunjut
1 sudu besar rempah beriani
2 sudu besar hirisan daun sup
4 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak
1 labu bawang besar (dihiris nipis)
3 ulas bawang putih (dihiris nipis)
500g Beras Sultan Basmathi ERA (direndam 10 minit dan tos)
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
¼ cawan kacang pis
Garam, pewarna kuning dan air secukupnya

Bahan Raita (campur):
1 batang timun Jepun
¼ cawan dadih asli
2 sudu besar hirisan daun pudina
Gula, garam secukup rasa

Bahan Sambal (kisar):
4 biji cili merah
6 biji cili padi hijau
2 biji tomato
1 sudu besar jus lemon
Garam secukup rasa

Cara membuat:
1. Untuk udang: Kupas, bersihkan kepala, gunting belakang dan buangkan urat.
2. Didihkan sup bunjut, rempah beriani, 1 liter air dan garam.
3. Masukkan udang, kacau sesekali sehingga masak. Angkat.
4. Masukkan kepala udang. Apabila mendidih, angkat. Tapis air rebusan.
5. Untuk nasi: Sukat air rebusan sebanyak 600ml. Tambah 400ml air.
6. Untuk sup: Tambah daun sup ke dalam baki air rebusan. Ketepikan.
7. Panaskan minyak dan 2 sudu besar mentega, tumis kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, bawang dan bawang putih.
8. Apabila keperangan, ubah ke dalam periuk nasi eletrik.
9. Masukkan air rebusan, beras dan garam. Tutup periuk.
10. Apabila air kering, titiskan pewarna kuning dan masak selama 8 minit.
11. Gaul pis dan baki mentega dengan nasi. Hidangkan bersama udang, raita, sambal dan sup.

#ERAFoodsMY
#BasmathiUntukSemua
#ResipiERA

show more

Share/Embed