Daging Masak Kurma | Mudah Dan Sedap
Port Resepi Port Resepi
126K subscribers
397,148 views
5.3K

 Published On Aug 2, 2020

Hai semuaa.. Assalamualaikum.

Raya qurban ni banyak dapat daging? Sampai tak tahu nak buat apa. Jom kita buat daging masak kurma simple tapi sedap ni.

Bahan-bahan
* 2 biji bawang kecil
* 4 ulas bawang putih
* sedikit halia
* 2 sudu makan bawang goreng
* 2 biji ubi kentang
* 1 biji tomato
* 1 biji bawang besar
* 7-8 biji cili padi
* 1 lada hijau besar
* 4 sekawan
* 1 keping asam keping


Cara penyediaannya..

✔️ Blend bawang kecil, bawang putih, halia dan bawang goreng. Blend smpai hancur

✔️ Panaskan minyak, tumis 4 sekawan.

✔️ Dah wangi, masukkan bahan blend. Tumis sehingga naik bau atau naik minyak.

✔️ Masukkan daging. Dan sedikit air. Kacau rata. Tutup kuali supaya daging cepat lembut.

✔️ Agak² dah lembut, masukkan ubi kentang dan asam keping. Tutup semula

✔️ Bila ubi dah empuk, daging pun dah lembut. Masukkan 2 sudu rempah kurma. Gaulkan sekata.

✔️ Masukkan sedikit air, 1 biji bawang besar dan tutup kembali sehingga air agak kering.. (Bawang besar tu Kak long tak potong sebab anak2 tak suka makan bawang.. Nanti senang sikit nak hidangkan).. Korang boleh potong bawang tu tau😉

✔️ Air dah kering, kacau sekejap. Minyak pun dah cantik naik, masukkan santan pekat dan 1½ cawan air.

✔️ Gunakan api perlahan ye. Bila kuah dah sebati. Masukkan cili padi, lada hijau, dan garam secukup rasa.

✔️ Kuah dah agak cantik. Sebelum tutup api masukkan tomato.

✔️ Sedia dihidang. 💃

#DagingMasakKurma
#ResepiDagingKurma
#PortResepi

show more

Share/Embed